Ο Ηomus superlativus υποδηλώνει το ανώτερο επίπεδο ύπαρξης . Στο ανθρώπινο ον ,ο όρος αυτός εκφράζει την ολοκληρωμένη επίτευξη του τριπτύχου εξαιρετικής διανόησης ,εξαιρετικού ήθους και άρτιας βιολογικής ποιότητας ,δηλαδή ένα ανθρώπινο ον ανώτατης συνείδησης και αισθητικής με τη γενικότερη έννοια.‘ Εχει μια αρμονική σύνθεση υψηλής διανόησης – κορυφαίου ήθους -άρτιας φυσικής κατάστασης,χαρακτηριστική εναρμόνιση της ανώτατης συνείδησης και με άμεμπτη βιολογική κατάσταση.
Η διαμόρφωση του υπερποιοτικού ανθρώπου είναι υψηλώς στοχευμένη επίτευξη. Η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον πρέπει να έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Η οικογένεια παίζει θεμελιώδη ρόλο και ως εκ τούτου οι γονείς πρέπει να έχουν την αφοσίωση και την κατάρτηση ώστε να προσανατολίσουν κατάλληλα το παιδί από τη μικρότερη δυνατή ηλικία. ’Αρα η προϋπόθεση για τη δημιουργία του Homus Superlativus βρίσκεται στην αγωγή και την φροντίδα που θα εμφυσήσουν οι γονείς στο παιδί. Οι γονείς πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυθεντικής κρίσης και επινόησης του παιδιού με τα δικά του διανοητικά μέσα. Επιπλέον,όσον αφορά το χαρακτήρα το παιδί πρέπει να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτοπειθαρχία,αυτοέλεγχος και πως μπορεί να αναπτυχθεί ανάλογα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Ο υπερποιοτικός ανθρωπος έχει την προοπτική της προόδου της κοινωνίας ως σύνολο ,στο σημείο που αυτό επιτυγχάνεται με την ατομική συνεισφορά. Ο homus superlativus δεν ενέχει εγωκεντρισμό και μικρο-υλιστική αντίληψη,διότι αυτή είναι η πηγή της κρίσης σε όλα τα επίπεδα καθώς δημιουργεί διαφθορά και κοινωνικό αδιέξοδο λόγω στενής και επίπεδης κατανόησης των πραγμάτων και όχι εμβάθυνση στην ουσία του κοινωνικού μηχανισμού.
Είναι σαφές ότι ένα κοινωνικό γίγνεσθαι αποτέλεσμα μικρο-υλισμού και παρακμής δεν ευνοεί στη δημιουργία των συνθηκών για την απαιτούμενη αγωγή στο παιδί οσον αφορά την επίτευξη διαμόρφωσης του Homus superlativus. Για αυτό ακριβώς τα πάντα ξεκινούν από την κεντρική πολιτική εξουσία και βούληση που πρέπει να είναι σύμφωνη με αυτή την επίτευξη.Η πολιτεία πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη της μέγιστης κριτικής ικανότητας και διανοητικής καλλιέργειας των πολιτών κάτι που είναι αποτέλεσμα κατάλληλης παιδείας και σωστού οικογενειακού περιβάλλοντος .
Στην Πολιτεία ο Πλάτωνας και γενικότερα στη φιλοσοφία του μίλησε για το Φιλόσοφο Βασιλιά , για έναν τύπο πολιτικής εξουσίας που στηρίζεται στις αρχές του Homus superlativus και που έχει την ικανότητα να μεταλαμπαδεύσει αυτές σε όλους τους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι ένα κοινωνικό γίγνεσθαι που ενέχει υψηλή αισθητική,αρετή και πρόοδο.
Ο Πλάτων ο μεγάλος αυτός διανοητής αλλά και ο Αριστοτέλης οραματίστηκαν την πανεπιστημιοποίηση της κοινωνίας πως δηλαδή οι άνθρωποι θα έχουν ανεπτυγμένη θετική σκέψη με στόχο την πρόοδο και όχι την στασιμότητα και την παρακμή.
Η ουσία της στόχευσης του Ηomus superlativus έγκειται στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας προκειμένου ο άνθρωπος να έχει ανοιχτούς ορίζοντες και να βλέπει την ουσία του κοινωνικού γίγνεσθαι και όχι την επιφάνεια , να έχει δηλαδή ουσιαστικές αρχές ήθους και σταθερότητας , δημιουργώντας ένα διηνεκές προόδου.
Το μοντέλο του υπερποιοτικού ανθρώπου έχει αποκλείει κάθε είδους επίπεδης σκέψης. Μικρο-υλισμός, εγωκεντρισμός,επιφανειακές αντιλήψεις και προσκολήσεις είναι έξω από τη φύση του homous superlativus. Η ολοκληρωμένη ηθικοπνευματική υπόσταση του αντικατατοπρίζεται στην ουσιαστική και αμοιβαία συνεισφορά στο κοινωνικό εξαίρετο.
Η φύση του Homus Superlativus και οι δομές που απαιτούνται για τη συστασή του αποτελούν την εξ΄ορισμού προϋπόθεση για τη δημιουργία αυθεντικής ελληνικής κοσμοθέασης, δηλαδή το μετασχηματισμό της Γραικίας σε πραγματική Ελλάδα.